Sou aquí: inici » 2. Seguiment de tot el que es diu d'un tema o òrgan administratiu al web social » 2.3. El monitoratge d'una organització al web social

2.3. El monitoratge d'una organització al web social

El terme monitoratge en un principi feia referència al seguiment de processos industrials per part dels executius responsables de producció. El terme es va traslladar al món informàtic per fer referència al seguiment del bon funcionament dels diversos ordinadors d'un sistema. Més endavant va traspassar a Internet referit a la comprovació que els diversos llocs webs sobre els quals un operador té responsabilitat estiguin en línia i no penjats o en una situació d'error.

Amb el web 2.0 i constatada la necessitat de fer el seguiment del que es diu d'una marca, d'un tema o d'una organització al web social, el terme monitoratge es va aplicar a la possibilitat de veure, de manera senzilla, què és el que s'està dient i poder-ho seguir per, si cal, intervenir en algun debat. Va suposar el naixement del que s'ha anomenat reputació digital, és a dir, la imatge que una persona, institució o tema projecta a Internet, conformada per allò que ha emès directament, però sobretot per allò que en diuen els altres.

Monitorar al web social: un mètode

Si voleu establir un sistema de monitoratge rigorós per a qualsevol tema al web social, haureu de seguir els passos que s'especifiquen a continuació:

1. Definiu l'àmbit de monitoratge

En primer lloc, decidiu quins espais i plataformes digitals voleu vigilar. Per exemple, només els blogs o també el que es diu a les xarxes socials? I dins d'aquestes, només Twitter o també el que apareix en obert a Facebook? Voleu monitorar també vídeos que es publiquen a Youtube? Aquesta decisió inicial condicionarà les eines que després utilitzareu per fer el monitoratge.

Si establiu un àmbit de monitoratge molt ampli de bon començament, la saturació d'informació pot dificultar-ne l'eficàcia

Les característiques de la vostra organització us orientaran a l'hora de triar plataformes: té més protagonisme als noticiaris o és objecte de crítica a les xarxes?

2. Definiu el tema

Heu de tenir clar què voleu monitorar: cada vegada que surt el nom de l'òrgan on treballeu o també quan es tracta de temes que són del seu àmbit de competència? O, potser, cada vegada que es parla d'un determinat territori, sigui quin sigui el tema?

Una bona definició el tema us facilitarà la tria de paraules clau amb què acotareu la cerca. Si sou vagues, no aconseguireu un llistat eficient.

3. Definiu les paraules clau

Ens referim no tant a paraules soltes com a "conceptes", de vegades formats per més d'una paraula. Els establirem a partir de l'elecció que hem fet a (2).

Per exemple, si us interessa la protecció dels boscos al Garraf, la llista de paraules clau serà boscos + Garraf, però potser, també, els noms d'algunes zones especialment sensibles: Vallgrassa, La Pleta, Parc Natural del Garraf…

4. Trieu una o diverses eines

És el moment clau de monitoratge. En aquest punt haureu de decidir si en teniu prou cercant les paraules clau en diversos cercadors o si voleu ser més sistemàtics i preferiu integrar diverses eines: per exemple, els canals RSS obtinguts en cerques fetes en determinats cercadors i un agregador de continguts que us les unifiqui, etc.

Una bona combinació molt professional són els RSS obtinguts de cercadors socials o de notícies integrats en un agregador com FeedReader.

5. Quins factors tindreu en compte a l'hora de calibrar el resultat?

El resultat que obtingueu pot incloure molta "palla". A l'hora de decidir si allò que heu obtingut és important o no, us heu de fer les preguntes següents:

  • Qui ha publicat la informació obtinguda? (Quin prestigi té?, Qui se l'escolta?)
  • On ho ha publicat? (En un lloc de prestigi?, En un lloc marginal?)
  • Quan ho ha fet? (En un moment d'alta audiència?, Enmig d'un maremàgnum d'informacions que ho esvaeix tot?)
  • Què ha publicat? (És realment alarmant allò que es diu o no té gaire importància?)
  • Qui més hi intervé? (S'està escampant o no té cap mena de ressò?)

6. Com oferireu els resultats?

Finalment heu de plantejar-vos si el resultat l'heu de presentar com un informe, com un llistat o fins i tot, si la persona que ho ha de rebre treballa habitualment amb agregadors, com un fitxer OPML que s'actualitzi contínuament.

Trobareu àmplia informació sobre la metodologia del monitoratge en aquest apunt del bloc gencat.

Cal construir sistemes de monitoratge robustos. Poder veure totes les traces de la presència de la nostra organització al bosc de símbols que és Internet. 

Fotografia: DiebMX 
Alguns drets reservats (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/deed.es)



<< | >>