Sou aquí: inici » 2. Seguiment de tot el que es diu d'un tema o òrgan administratiu al web social » 2.5. Utilitat del monitoratge: de la reputació digital al benchmarking

2.5. Utilitat del monitoratge: de la reputació digital al benchmarking

a) La reputació digital

La primera utilitat del monitoratge és conèixer quina és la nostra reputació a Internet, tant des d'una perspectiva estàtica com dinàmica.

Quan busquem el nom de la nostra organització a Internet en un cercador estàtic, no sempre apareix en primer lloc el nostre web corporatiu (tot i que hauria de ser així) i no sempre els altres ítems que apareixen en la cerca ens són favorables. Treballar tant perquè el nostre web corporatiu estigui ben posicionat com perquè els altres llocs que apareixen en les primeres posicions de cerca ofereixin una bona imatge de la nostra organització és clau.

Per incidir en la nostra reputació digital als cercadors estàtics, hem d'aplicar tècniques SEO (de posicionament), garantir una bona qualitat en la informació i els continguts dels webs corporatius i facilitar molta informació i de qualitat sobre nosaltres a les altres organitzacions que volem que es posicionin bé quan es fa una cerca sobre nosaltres. Incidir-hi és un procés lent.

Ara bé, en els centenars i milers de coses que es diuen cada dia, dinàmicament, a Internet, la reputació digital de la nostra organització també està en joc. Notícies, apunts en blogs, comentaris en xarxes… tot això basteix la imatge que donem i ens convé estar-ne al cas. És per aquesta raó que el monitoratge informatiu esdevé una eina bàsica per a la nostra reputació digital.

Per incidir en la nostra reputació digital dinàmica, és a dir, la que es relaciona amb les notícies que es publiquen sobre nosaltres o els comentaris que es fan, hem de dialogar i aportar continguts contínuament. I fer-ho de manera adequada. Això és el que s'explicarà en la tercera part d'aquest curs. Però per fer-ho hem de ser capaços de monitorar tot el que es diu.

b) El seguiment informatiu d'un tema

Les organitzacions no solament s'interessen per què es diu d'elles, sinó per tot el seu àmbit temàtic. Si som una organització especialitzada en serveis socials, ens interessarà què és el que passa socialment. Si som una organització que es dedica a garantir la seguretat dels ciutadans, ens interessarà saber què passa en relació amb la delinqüència, etc. Si el nostre àmbit és el trànsit, voldrem saber com es perceben les normatives o els canvis en el codi de circulació.

Els temes amb què treballa una organització poden arribar a ser molt amplis i la informació que generen pot no arribar o, al contrari, ofegar la mateixa organització. Les tècniques de monitoratge garanteixen un control sobre la informació que l'organització gestiona.

c) L'actualització professional

Quines són les principals tècniques innovadores que fan servir els profesionals del nostre àmbit d'especialitat? Antigament calia esperar la publicació de feixugues revistes professionals o assistir a congressos. Actualment els blogs i la informació corporativa que es publica dia a dia en centenars i milers de pàgines web ofereixen la possibilitat d'estar professionalment sempre al dia.

Bastir un sistema de monitoratge orientat a les novetats profesionals ens pot fer més productius i competitius en el nostre lloc de treball ja que podrem estar sempre al dia de totes les innovacions.

d) El benchmarking de productes, serveis i experiències

Cada dia, moltes altres organitzacions semblant a la nostra (que poden ser, fins i tot, competència nostra) llancen nous projectes, productes i serveis. Fer el seguiment d'aquesta activitat pot arribar a ser penós si no se sistematitza. El monitoratge sistemàtic ens permet fer el seguiment, descobrir aquestes iniciatives i veure en quina mesura poden ser aplicables a la nostra organització.

El seguiment de l'activitat d'altres organitzacions, la comparació amb el que fem nosaltres i l'adquisició de bones pràctiques millora la innovació i el bon servei en el conjunt del sector. Gestionar la novetat esdevé bàsic i les eines de monitoratge hi contribueixen.



<< | >>