Sou aquí: inici » MAPA MENTAL SOBRE EL CURS DE GESTIÓ DEL PRESSUPOST

MAPA MENTAL SOBRE EL CURS DE GESTIÓ DEL PRESSUPOST

U1. Planificació de l'activitat pública. Pla de govern. Pressupost orientat als resultats

1.1. Què és el pressupost?
1.2. El concepte de planificació
1.3. El pressupost orientat als resultats
1.4. Estructura dels programes pressupostaris
1.5. Documentació

1.1. Què és el pressupost?

Abans d'iniciar l'explicació dels conceptes de planificació i programació pressupostària és recomanable fer una breu introducció al concepte de pressupost.

Són diverses les definicions que podem trobar de pressupost:

DEFINICIÓ TRADICIONAL

Si seguim la definició que als inicis dels anys seixanta del segle passat va fer l’economista alemany Fritz Neumark en l'obra que va redactar juntament amb Wilhelm Gerloff, Tractat de finances (Handbuch der Finanzwissenschaft, Frankfurt, Alemanya Occidental, 1961), el pressupost es pot definir com un document en el qual s'expressen de manera quantificada, conjunta i sistemàtica, les obligacions que, com a màxim, poden reconèixer les administracions públiques (en aquest cas, la Generalitat de Catalunya i les seves entitats autònomes) i els drets que poden liquidar-se durant l'exercici pressupostari. Aquestes obligacions i aquests drets s'elaboren amb caràcter anual i s'expressen amb un llenguatge comptable. El pressupost actua com un document de previsió, d'anticipació als fets econòmics de l'exercici següent. És un estat econòmic equilibrat entre ingressos i despeses: no es poden pressupostar despeses que no tinguin associats els recursos necessaris per poder fer front al seu pagament.

DEFINICIÓ RELACIONADA AMB LA PLANIFICACIÓ

L’exercici pressupostari de l’any 2006 marca una fita important en la definició i l'ús del pressupost. L’Ordre ECF/241/2005, de 31 de maig, per la qual es dicten les normes per elaborar els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2006, defineix el pressupost com un

"instrument a través del qual s'explicita l'estratègia política del Govern, definida mitjançant un procés de presa de decisions i assignació de recursos a partir de les relacions entre les forces polítiques i socials del país".

El pressupost és el principal mecanisme de planificació del sector públic, ja que concreta i garanteix el pla econòmic del Govern per a un període determinat. La normativa estableix pressupostos anuals, tot i que en els últims anys ja s'ha planificat mitjançant escenaris pluriennals. L'adopció de determinades polítiques d'ingressos i despeses permet prendre mesures que incideixin d'una manera molt sensible en el creixement econòmic i, alhora, complir un dels seus objectius principals: la justa redistribució de la renda i la riquesa (això es pot fer, per exemple, mitjançant progressivitat impositiva, beneficis fiscals, finançament de la sanitat, ensenyament, infraestructures, serveis, subvencions, etc.). Com a eina d'assignació, gestió i control dels recursos públics, el pressupost ha de tenir els següents principis rectors: transparència, eficiència i eficàcia.

EN L'ÀMBIT DEL SECTOR PÚBLIC

El pressupost es pot definir com un document que presenta una triple vessant: política, jurídica i comptable.

  1. Política, perquè constitueix el principal instrument de què disposa el Govern per expressar i aconseguir els objectius que s'ha proposat.

  2. Jurídica, perquè és un document en el qual es formulen una autorització del Parlament sobre el màxim que el Govern pot gastar i una previsió dels ingressos que es preveu que s'obtindran durant l'exercici pressupostari. Aquest document s'aprova per mitjà d'una llei del Parlament.

  3. Comptable, perquè es presenta d'acord amb unes normes que permeten fer-ne un control i un seguiment.

MARC HISTÒRIC

Formalment, el concepte de pressupost públic sorgeix cap a finals del segle XVIII a Anglaterra. Posteriorment, es va estenent per Europa i pels EUA i es van introduint diferents mètodes i tècniques de pressupostació.

En un principi, el pressupost del sector públic era concebut, bàsicament, com un instrument de control sobre les actuacions polítiques, sobretot per tal d'establir límits als recursos que tenien a la seva disposició les persones que es dedicaven a la gestió dels diners públics.

A partir de la segona meitat del segle XX, el desenvolupament econòmic dels països més avançats, l'extensió de l'estat del benestar i l'aparició de noves necessitats de la societat, fan que la ciutadania jutgi els seus governs, no tant per les seves intencions, sinó pel seus resultats. La ciutadania demana més al pressupost públic. Les situacions de restricció de la despesa que han d'afrontar els governs, juntament amb l'augment de la demanda de serveis públics, obliguen a "fer més amb menys". Hi ha, per tant, una exigència creixent i una pressió política sobre els "resultats" dels serveis públics.

Tot això fa que el pressupost hagi de respondre a més preguntes que les que responia habitualment. A més de saber quant es gastarà (de quins ingressos es disposa i quina despesa total es farà), qui gastarà (el Departament de Salut, el Departament de Medi Ambient, etc.) i en què es gastarà (tipus de despesa: sous i salaris, compres, etc.), també es vol saber per a què es gastarà (salut, educació), quins resultats s'obtindran (menys mortalitat infantil, més treball per al jovent, etc.) i a quin cost s'obtindran aquests resultats.

El pressupost tradicional respon raonablement bé a les tres primeres preguntes —quant?, qui?, en què?—, però no respon suficientment a la resta de preguntes.

QUÈ S'ENTÉN AVUI PER PRESSUPOST?

Actualment es demana al pressupost, com a compendi de la política i l'acció de govern, que:

  • sigui un bon instrument per al control de la despesa agregada (instrument de la política en el pla macroeconòmic),
  • sigui un bon instrument per a l'assignació dels recursos entre els diferents objectius,
  • serveixi per facilitar la utilització eficient dels recursos,
  • millori la transparència i el rendiment de comptes, i
  • estalviï recursos.

I, per tal que això sigui possible, caldrà disposar, entre d'altres coses, d'una molt bona tècnica pressupostària.

1.2. EL CONCEPTE DE PLANIFICACIÓ

El Diccionari de la llengua catalana d'Enciclopèdia Catalana defineix pla com un “projecte ordenat d’una obra a realitzar, d’una cosa a fer, d’una conducta a seguir” i, en els àmbits econòmic, polític i sociològic, com un “conjunt orgànic de directrius i mesures polítiques i econòmiques adreçades a resoldre un problema o una situació determinats”. ( DEC, pla)

Per poder dissenyar un bon pla d'acció, cal definir els ideals de la institució, els seus objectius i els recursos de què disposa. Un cop definits, caldrà dissenyar i implantar els procediments organitzatius més eficients a l'hora d'identificar les activitats necessàries per assolir els objectius establerts.

En els processos de planificació, les organitzacions es doten de diferents nivells d'actuació, que corresponen a diferents àrees de responsabilitat. Cada responsable ha de saber quin és el seu lloc dins de l'organització.

LA PLANIFICACIÓ EN L'ÀMBIT DE L'ADMINISTRACIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

En l’àmbit de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, es poden identificar tres estadis o fases en el procés de planificació:

  1. El nivell polític
  2. El nivell estratègic
  3. El nivell operatiu
1. EL NIVELL POLÍTIC

És el primer nivell de la planificació. En aquest nivell es defineixen les grans orientacions polítiques, les grans línies d'actuació, que són elaborades pel Govern, i els grans objectius de l'organització, que implicaran els agents executors d'aquesta política: departaments, entitats autònomes i empreses públiques. El termini en què s'estableix el seu desenvolupament acostuma a ser com a mínim de quatre o cinc anys (un pla de govern ha de considerar com a mínim la durada del mandat legislatiu —quatre anys—) i pot arribar fins als deu anys (superar aquest marge no seria gaire recomanable). Els objectius d'aquest nivell, evidentment, són els més difícils de concretar, però és obligació (i necessitat) del Govern saber-los definir, ja que són vitals per a l'organització.

2. EL NIVELL ESTRATÈGIC

El seu nivell de concreció és més gran que no pas el del nivell polític. Tot i això, els seus objectius són generals. Caldrà valorar el potencial de l'organització i la disponibilitat de recursos per saber si estan realment connectats amb els objectius polítics. L'abast d'aquest nivell acostuma a coincidir amb el mandat legislatiu: quatre anys. La concreció de les seves activitats adopta la forma de programa (en terminologia pressupostària parlarem de programa pressupostari). Aquest nivell estaria definit pels alts càrrecs de l'Administració.

3. EL NIVELL OPERATIU

És el nivell més diversificat i el que justifica les activitats més ordinàries i quotidianes. La utilització de tots els mitjans de què disposa l'organització —humans i materials— és planificada molt detalladament, ja que influirà de manera molt sensible en el dia a dia dels departaments. La seva durada és de curt termini i va lligada a l'any en curs. En aquest nivell, la concreció de totes les accions i de les dates d'execució és fonamental.

EL PLA DE GOVERN 2011-2014

El Pla de govern 2011-2014 és el compromís del Govern amb la ciutadania i detalla les actuacions que pensa dur a terme l'Executiu durant aquest període de temps. És l'eina que reuneix en un sol document els principals objectius del Govern i les accions que es compromet a dur a terme durant aquesta legislatura. És un exercici de transparència que ha de servir per a una gestió més eficaç i facilitar posteriorment el retiment de comptes a la ciutadania.

El Pla s’emmarca en un context general de crisi que ve determinat per:

  • la crisi econòmica i les seves conseqüències socials,
  • la crisi de relacions entre Catalunya i Espanya,
  • la crisi de confiança en les institucions.

I és en aquest marc que es vol donar resposta a un seguit de reptes de país que condicionaran la seva evolució futura en un termini mitjà.

Aquests reptes són:

  1. Creació d’ocupació
  2. Millora de l’educació i la formació al llarg de la vida
  3. La sostenibilitat de l’estat del benestar
  4. L’abastament d’energia i aigua
  5. La seguretat de les persones i béns
  6. Les relacions entre Catalunya i Espanya
  7. La immigració i la seva integració
  8. La cultura, la identitat i la internacionalització en un entorn de globalització
  9. La transparència en la vida pública i lluita contra la corrupció
  10. La millora de la situació financera de l’administració. Reducció del dèficit

El Pla de Govern 2011-2014 s'estructura en 8 eixos, 65 àmbits i 475 objectius:

Els eixos procedeixen bé del programa electoral, bé del pacte de Govern i són les formulacions que agrupen i inspiren el conjunt de l’obra de Govern. Els àmbits es corresponen amb diferents nivells de les polítiques de despesa.

Eix 1: ECONOMIA I SECTORS PRODUCTIUS

Àmbits:

  1. Ocupació
  2. Fiscalitat
  3. Finançament de l’activitat productiva
  4. Austeritat en l’administració pública. Reducció del dèficit
  5. Innovació
  6. Internacionalització
  7. Esperit emprenedor
  8. Estructura del teixit productiu: agricultura, ramaderia i pesca, sector forestal, indústria, serveis, comerç, turisme, i cultura
  9. Desenvolupament empresarial
  10. Recerca i desenvolupament
  11. Tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
  12. Consum i qualitat dels productes i serveis de mercat

Eix 2. ENSENYAMENT

Àmbits:

  1. Dret a l’educació en un marc de llibertat
  2. Ofensiva de país a favor de l’èxit escolar
  3. Fer de cada centre un centre de qualitat
  4. Formació professional i educació al llarg de la vida
  5. Administració educativa
  6. Universitat

Eix 3. SALUT

Àmbits:

  1. Sostenibilitat i progrés del sistema sanitari català
  2. Millora de l’eficiència i l’agilitat de l’administració sanitària
  3. Model d’atenció assistencial adaptat a les noves necessitats sanitàries de la població
  4. Millora de la gestió, els resultats i l’excel·lència de la sanitat pública
  5. Model de salut pública que reforci la protecció i la promoció de la salut, la prevenció de la malaltia i la seguretat alimentària
  6. El paper del professional sanitari en la governança i la gestió del sistema
  7. Implicació i coresponsabilització de la ciutadania en la seva salut
  8. Reconeixement de la complementarietat del sistema de sanitat privada
  9. Recerca i innovació
  10. Marca “Q” Salut Catalunya, pública i privada, com a referent d’excel·lència

Eix 4. POLÍTIQUES SOCIALS I DE FAMÍLIA

Àmbits:

  1. Promoció de la família i de la natalitat
  2. Promoció de l’autonomia personal
  3. Discapacitat
  4. Inclusió social i lluita contra la pobresa
  5. Gent gran
  6. Infància i adolescència
  7. Tercer sector i voluntariat
  8. Immigració
  9. Joventut
  10. Polítiques de dones
  11. Desplegament de la llei de serveis socials
  12. Esports
  13. Afers religiosos

Eix 5. SEGURETAT

Àmbits:

  1. Seguretat de les persones
  2. Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra
  3. Model integral de les emergències
  4. Seguretat viària
  5. Millora de les infraestructures de suport a la seguretat i les emergències
  6. Execució penal

Eix 6. POLÍTICA TERRITORIAL I SOSTENIBILITAT AMBIENTAL

Àmbits:

  1. Eficiència i equitat territorial
  2. Infraestructures sostenibles per a la cohesió i la competitivitat
  3. Transport públic
  4. Sostenibilitat ambiental i valorització dels espais naturals i la biodiversitat
  5. Polítiques d’aigua i de residus. Estalvi, eficiència i aprofitament dels recursos
  6. Energia i canvi climàtic
  7. Polítiques d’habitatge, construcció ecoeficient i millora urbana

Eix 7. ADMINISTRACIÓ

Àmbits:

  1. Reforma de l’administració de la Generalitat
  2. Funció pública
  3. Organització territorial i administració local
  4. Administració de Justícia
  5. Dret i societat
  6. Transparència de l’administració i de l’acció de govern

Eix 8. NACIÓ, LLENGUA I CULTURA

Àmbits:

  1. Un model de finançament propi per a Catalunya
  2. Defensa i millora de l’autogovern
  3. Política lingüística
  4. Cultura
  5. Afers exteriors

ELS PLANS DEPARTAMENTALS

Una planificació eficient de l'activitat pública comporta que els departaments han d'elaborar els corresponents plans estratègics a mitjà termini per al conjunt de les seves actuacions, que, evidentment, han de ser coherents amb les prioritats polítiques del Govern i han d'incloure tant els àmbits d'actuació del propi departament com els de les entitats que tingui adscrites. Aquests plans s'han d'elaborar d'acord amb les línies d’actuació definides en el Pla de Govern i per mitjà de les directrius que estableixin els departaments competents en matèries de coordinació interdepartamental i de finances públiques.

Els plans departamentals han d'identificar els objectius estratègics i els objectius operatius, els resultats a assolir i les activitats a realitzar, així com els indicadors i els sistemes d'informació que en permetin el seguiment i l'avaluació.

Aquests plans també han de contenir les previsions pressupostàries, que han de ser coherents amb els escenaris previstos (els quals s'han d'elaborar tenint presents les previsions macroeconòmiques, el cost de les polítiques actuals i el cost de les noves iniciatives) i hauran de concretar anualment el pressupost necessari.

1.3. EL PRESSUPOST ORIENTAT ALS RESULTATS

L’any 2006 la Generalitat de Catalunya va iniciar una reforma pressupostària que va comportar l'abandonament de la utilització del pressupost tradicional per avançar cap a un pressupost orientat als resultats.

Aquesta reforma està justificada per la situació actual de la majoria de les administracions públiques, en què la manca de recursos evident, la major pressió de la demanda de més productes i serveis i de millor qualitat, l'increment de la competitivitat en el marc de globalització de mercats amb canvis constants de l'entorn i el desenvolupament d'espais socioeconòmics i polítics internacionals, entre altres factors, fan necessària la millora constant de la gestió de les administracions públiques.

Aquesta millora es realitza mitjançant reformes estructurals: implementació de canvis importants en l'organització, millora en la gestió dels recursos, consciència del cost dels serveis públics, informació objectiva, fiable i rellevant obtinguda amb uns bons sistemes de captació de la informació, coneixement exhaustiu dels objectius de l'organització i utilització d'un sistema d'indicadors que permeti efectuar un seguiment i una avaluació correctes.

La utilització dels indicadors de gestió proporcionaria els avantatges següents:

  • clarificar els objectius,
  • obtenir informació sobre les activitats dutes a terme,
  • conèixer els resultats,
  • prendre decisions correctes,
  • comparar amb altres referents,
  • millorar la rendició de comptes,
  • controlar i millorar la utilització dels recursos, i
  • motivar el funcionariat i incentivar-lo amb retribucions segons els resultats obtinguts.

La millora de l'eficiència assignativa i l'eficiència operativa s'aconsegueix des de la perspectiva del pressupost orientat als resultats, entès com un instrument que vincula el finançament dels programes i el resultat o l'impacte que se n'espera obtenir. El model més conegut és el pressupost per programes, que contribueix a maximitzar l'eficàcia i l'eficiència en l'assignació i la gestió dels recursos disponibles. A la Generalitat de Catalunya, la definició dels programes i la identificació dels elements que els componen han estat fetes per la Direcció General de Pressupostos.

Un dels pilars en què es basa el pressupost orientat als resultats és la informació de resultats que s'obté dels indicadors establerts amb aquesta finalitat i de l'avaluació que se'n fa posteriorment. El pressupost orientat als resultats no significa renunciar a tenir informació sobre els inputs (recursos) i sobre els outputs (béns i serveis produïts), sinó que significa fer un pas endavant i centrar part de l'esforç en els resultats i en l'anàlisi del seu impacte en la ciutadania. Encara que sigui difícil de mesurar, dóna més importància als resultats que no pas als outputs.

A diferència del pressupost tradicional, que es limita a un exercici pressupostari, l'orientat als resultats té una òptica a mitjà i llarg terminis i es caracteritza per ser molt més flexible que el primer en la gestió dels seus crèdits.

El pressupost orientat als resultats ha d'anar lligat a la planificació estratègica del Govern: la seva vinculació amb l'estratègia és imprescindible. El seguiment, l'avaluació i la presentació dels resultats són necessaris i cal mesurar-los. Disposar d'aquesta informació permet millorar la rendició de comptes i assignar més eficientment els recursos públics. Tanmateix, és necessari un canvi de cultura en l'organització, i per a això es necessita molt de temps.

1.4. ESTRUCTURA DELS PROGRAMES PRESSUPOSTARIS

Per tal de tenir uns coneixents adequats sobre aquest tema és necessari llegir la Guia per a la planificació estratègica de la Generalitat de Catalunya que el Departament de la Presidència, conjuntament amb el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, van editar el gener de 2011 per tal que els departaments elaboressin els plans departamentals del període 2011-2014 i els pressupostos per al 2012 i els anys següents.

1.5. DOCUMENTACIÓ

Taller d’elaboració de programes pressupostaris en el marc de la pressupostació orientada a resultats

Esther Pallarols, coordinadora tècnica en matèria pressupostària del Gabinet Tècnic de Programació i Avaluació; Cristina Aranda, analista de la Subdirecció General d’Anàlisi Pressupostària Sectorial; Jordi Baños, tècnic del Gabinet Tècnic de Programació i Avaluació. EAPC, Barcelona, 22 de maig de 2009

.

La pressupostació orientada a resultats (octubre 2010)

Els dies 28 i 29 d'octubre van tenir lloc unes jornades sobre pressupostació orientada als resultats. Aquestes jornades van estar organitzades per la Direcció General de Pressupostos.


Unitat 2 >>