Sou aquí: inici » Bloc I: Explotació crítica dels recursos a Internet » Possibilitats de les TIC i Internet » La teranyina (web) de lectura i escriptura: uns quants recursos

La teranyina (web) de lectura i escriptura: uns quants recursos

Avui dia, Internet és una gran xarxa de lectura i escriptura on cadascú pot fer sentir la seva veu i/o personalitzar la informació que vol rebre i com.

Tot seguit, us presentem algun recursos que us poden ser d'utilitat, a banda dels que ofereix Google (correu electrònic, lector RSS, fotobloc, bloc, geolocalitzadors, edició de pàgines web, documents compartits…).

Tots funcionen d'una manera similar: cal que us hi obriu un compte i, tenint un identificador i una contrasenya, podreu accedir als serveis de publicació a Internet que solen oferir.

Tingueu en compte que, en principi, són serveis per divulgar les obres pròpies. Cal abstenir-se de fer-los servir per publicar-hi materials dels quals no tingueu la corresponent llicència de comunicació pública i distribució.

Podcàsting

D'acord amb el termcat, el podcàsting és la "tècnica per a crear i difondre arxius radiofònics, de so i de vídeo per Internet que permet que l'usuari, per mitjà d'una subscripció, pugui descarregar els arxius al seu ordinador de manera automàtica i escoltar-los o veure'ls quan vulgui, ja sigui des de l'ordinador mateix o bé, especialment, des d'un reproductor portàtil."

És el servei que ofereixen emissores de ràdio i de televisió convencionals per tal que els usuaris es puguin descarregar al seu aparell connectat a Internet la programació que desitgin. S'hi pot accedir a través de la subscripció via RSS.

Podcàsting Catalunya Ràdio

Si ens hi hem subscrit, quan engeguem el nostre lector de canals d'informació, sabrem quins són els darrers programes emesos i els podrem escoltar des de qualsevol lloc i a qualsevol hora.

Per extensió, també s'entén el servei que ofereix la possibilitat d'emmagatzemar arxius de so creats per nosaltres en un servidor (ordinador de la xarxa) i, des d'allà, difondre'ls a petició d'altres usuaris.

ClickCasterPer exemple, podem obrir un compte a ClickCaster i emmagatzemar-hi una explicació sobre algun procediment que hàgim d'explicar cada cop que s'incorpora alguna persona nova a la feina. ClickCaster ens emmagatzema l'arxiu de so, si volem informa a la gent que s'ha subscrit a la nostra col·lecció de produccions que hi ha novetat i ens ofereix un codi (embed) que ens permetrà incrustar el tall de so en una altra publicació que tinguem en línia, p.e. un bloc o una pàgina web.

Videocàsting

Avui dia és molt fàcil enregistrar un vídeo amateur. Moltes vegades ho podem fer amb el nostre telèfon mòbil. Per publicar-ho a Internet, només ens caldrà carregar l'arxiu en un servei com que ens l'emmagatzemi i el posi a disposició d'altres usuaris que el sol·licitin.

Com al cas del podcàsting, si copiem el codi que ens ofereixen al nostre bloc o a la nostra pàgina web, podem incrustar-l'hi i oferir el vídeo des del nostre espai.

Els serveis d'emmagatzematge i difusió de vídeo més coneguts són YouTube i Vimeo. Ambdós permeten etiquetar les nostres produccions per facilitar-ne la localització, rebre comentaris i puntuacions d'altres usuaris…

La Generalitat de Catalunya té el seu espai propi a YouTube del qual podreu extreure vídeos per inserir en espais d'edició que tingueu.

Espai gencat al YouTube

Podem enregistrar un petit vídeo, p.e., per explicar quines precaucions cal prendre per tractar mostres mèdiques.

A banda de tenir els permisos corresponents per difondre'ls, al cas dels vídeos cal comptar amb l'autorització signada de les persones que hi intervenen (protecció del dret a la pròpia imatge).

Marcadors socials

Heus ací un instrument de primera per compilar, etiquetar, comentar i compartir informació d'interès present a la Xarxa.

Els marcadors socials ajuden els usuaris a organitzar els recursos que es troben a Internet i a compartir idees del que ha 'marcat amb altres persones. Són, doncs, una poderosa eina per:

  • crear xarxa entre persones a partir d'interessos comuns;
  • reflexionar críticament sobre la informació 'marcada' ja que que s'ha de comentar i etiquetar;
  • valorar la fiabilitat de la informació 'marcada' (si un espai ha estat marcat per molta gent, alguna cosa deu tenir…)

L'espai web més conegut que ofereix aquest servei és del.icio.us (http://delicious.com/). Permet emmagatzemar adreces d'interès (o favorits) en línia i compartir-los amb la resta d'usuaris. La seva aparença és extraordinàriament senzilla i deliciosa així com el seu funcionament. Només té un problema: la interfície és en anglès. Caldrà, doncs, fer un petit esforç per obtenir unes prestacions que se'l valen en escreix.

Passos a seguir per tenir un espai a delicious.com (videotutorial)

La wikipedia

La wikipedia és un projecte que mira de publicar articles enciclopèdics, de divulgació, en totes les llengües del món. Qualsevol persona pot redactar-hi un article seguint unes senzilles pautes o, si més no, pot contribuir a millorar els que ja hi ha. Es basa en una eina wiki, és a dir, formalment és un espai web on tothom pot editar.

S'ha discutit molt de la qualitat de la wikipedia. El que és cert, però, és que les dues edicions més importants, l'anglesa i l'alemanya, han suportat i, en algun aspecte, superat (p.e. en actualització dels articles), les edicions impreses de l'Enciclopèdia Britànica i la Brockhaus. La filosofia de fiabilitat de la wikipedia és senzilla: "Si tu hi trobes un error, corregeix-lo. La comunitat és sàvia."

Un altre avantatge important és que, quan es consulta un article en una llengua, sempre es pot comparar o enriquir amb el corresponent en una altra llengua (interwikis): magnífic antídot contra l'absolutisme ideològic. :-)

Torneu a la pàgina de referència