Sou aquí: inici » Bloc III: Gestions a la Xarxa » La signatura digital

La signatura digital

Per a la fiabilitat i confiança en l'intercanvi d'informació a través de xarxes públiques, com ara Internet, cal garantir la seguretat, motiu pel qual es fa imprescindible l'ús de la signatura electrònica. La certificació digital és una eina que garanteix la seguretat i la integritat de les dades i dóna validesa i legitimació en un context on l'intercanvi d'informació a través de mitjans no físics i la tramitació telemàtica és cada cop més habitual.

1. Concepte de signatura digital com a identificació a Internet

CatCert Tal i com ho defineix CatCert: "La signatura electrònica és un conjunt de dades annexat a un document electrònic que permet al receptor provar-ne l'origen i protegir-lo d'una falsificació posterior. Actualment, mitjançant la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de signatura electrònica, es dóna a la signatura electrònica reconeguda la mateixa validesa jurídica que a la signatura manuscrita."

DNI digital. Font: http://www.idg.es/pcworldtech/La-seguridad_-clave-en-el-nuevo-DNI-electronico-/art187820-Actualidad.htmDes del 2006 a l'Estat espanyol s'expedeix el Document Nacional d'Identitat Digital que conté, entre d'altres aspectes digitalitzats com ara les empremtes dactilars, la signatura electrònica de la persona titular.

Finalment, es va decidir incorporar al xip un mínim de dades personals de la persona titular:

  • dades de filiació i domiciliació
  • signatura digitalitzada
  • fotografia
  • certificat electrònic d'autenticació
  • signatura electrònica

2. Conscienciació sobre la importància de la signatura digital

Del curs de signatura digital.EAPC

3. Sol·licitud de la signatura digital

L’Agència Catalana de Certificació emet certificats per a les administracions públiques de Catalunya i per a la ciutadania.

Per obtenir un dispositiu que generi la signatura digital, cal fer-ne la corresponent sol·licitud i anar personalment a identificar-se per poder-lo recollir.

4. Instal·lació i configuració de la signatura digital

Quan als nostres equips instal·lem els navegadors, aquests ja incorporen -per defecte- la confiança en algunes entitats de certificació.

Aquest és el mecanisme que s'utilitza avui en dia, tot i que a vegades pot esdevenir un forat de seguretat.

CATCert acompleix tots els requisits necessaris per ser inclosa en els navegadors més coneguts, donat els requeriments que acompleix, tant en la seva constitució com en els seus procediments i mètodes de treball. Aquest tràmit ja ha estat endegat per part de CATCert i s'estan realitzant els treballs necessaris per tal d'aconseguir-ho el més aviat possible. No obstant, quan els certificats no venen precarregats, aquests es poden instal·lar manualment.

5. Ús de la signatura digital en gestions a Internet

Usos per al ciutadà

L'idCAT està emès per l'Agència Catalana de Certificació. Permet operar amb diferents administracions i assegura la integritat i la confidencialitat de les transaccions electròniques que envieu per Internet.

IdCat Amb l'identificador digital idCAT podeu signar correus i documents electrònics i fer-hi operacions. Així els tràmits per aquestes vies poden tenir validesa oficial, cosa que sense l'idCAT no seria possible.

Al web de CatCert informen sobre tots els usos i organismes que operen amb certificat digital.

6. Reconeixement de connexions segures i certificades durant la navegació a Internet

Com poder assegurar-nos que estem navegant o operant a Internet en una pàgina segura i que les nostres dades no seran interceptades per terceres persones?

Una de les maneres és fixar-nos en la barra d'adreces del navegador, l'abreviatura "https" ("s" de "segura") apareix en lloc de l'habitual "http".

Connexió segura 1

El navegador Mozilla Firefox, a banda de no confiar en pàgines externes on l'usuari no hagi instal·lat els certificats corresponents, també ens ho indica amb una icona en forma de cadenat tancat Icona del cadenat tancat que ens assegura una transmissió de dades segura en aquesta pàgina.

Cap al bloc IV >