El treballador/a ha de poder adaptar i col·locar tots els elements del lloc de treball per adaptar-los a les seves necessitats i característiques físiques.
El treballador/a ha de poder variar la posició al llarg de la jornada laboral a fi de reduir les postures estàtiques.
Els braços han d’estar propers al cos, amb un angle del colze no superior a 90 ºC.
Les cames han de formar un angle aproximat de 90 ºC amb els peus totalment recolzats al terra.
S’han d’evitar girs i inclinacions frontals o laterals del tronc.
El cap no estarà inclinat més de 20 ºC, i a més cal evitar els girs.
El treballador/a ha de poder variar la posició al llarg de la jornada laboral.
S’han de preveure pauses per evitar la fatiga postural i visual.
La pantalla ha d’estar col·locada a una distància mínima de 40 cm dels ulls (l'ideal és que estigui a una distància d'uns 50 a 60 centímetres)
El límit superior ha de coincidir amb la línia visual dels ulls en posició d’assegut o una mica més baixa. El monitor queda, així, en la zona òptima de visió, compresa entre els 5 i els 35 graus per sota de l'horitzontal visual, des de la qual ho contemplareu tot sense cap esforç, la vostra vista no es ressentirà i evitareu postures lesives.
S’ha de poder orientar per evitar els reflexos i reverberacions que puguin molestar l’usuari.
Es recomana l'ús d'un faristol per als documents. S'ha de col·locar a una distància equivalent a la pantalla i a la vostra mateixa altura. Així, no caldrà nara pujant i abaixant contínuament el cap.
Respecte a les finestres, s’ha de col·locar la pantalla de manera perpendicular a una font de llum diürna (finestra) per evitar enlluernaments o reflexos.
El teclat ha de ser inclinable i independent de la pantalla. És recomanable col·locar-lo a un mínim de 10 cm del límit de la taula per poder recolzar els canells.
A la taula, la pantalla i tots els elements del lloc de treball s’han de col·locar de manera que s’evitin els girs i les inclinacions del coll i del cos. La taula ha de tenir unes dimensions mínimes que permetin col·locar la pantalla i el teclat a les distancies recomanades.
És recomanable disposar de cadires de cinc potes amb rodes. La base de la cadira ha de ser d’alçada regulable, amb respatller inclinable. És recomanable, a més, que disposi de reposabraços.
Si l’alçària del treballador/a ho fa necessari, s’ha de disposar d’un reposapeus.
Els protectors de pantalla, anomenats també filtres de pantalla, serveixen per reduir els reflexos del sol o de la llum artificial sobre la pantalla de l'ordinador. Aquests reflexos són els causants de la irritació i la fatiga ocular i de maldecap, símptomes que configuren l'anomenada síndrome de la visió computacional o CVS (Computer Vision Syndrome). Produeix efectes com vista cansada o la sensació d'un cansamnet excessiu. A vegades, pot produir visió doble o miopia temporal.
S'ha demostrat que aquests símptomes estan vinculats a l'exposició excessiva als reflexos i camps electroestàtics dels monitors.
Els filtres actuen
millorant el contrast i la claredat de les imatges
minimitzant les radiacions
repel·lint la pols que es diposita sobre les pantalles i causa irritació i sequedat als ulls (és important que els filtres siguin electroestàtics)
Avui dia, ja no se solen utilitzar perquè les mateixes pantalles ja faciliten condicions de difusió de la llum que vetllen per
Les pantalles basades en tecnologia LED són un exemple cada cop més estès de bona qualitat en la difusió de la llum en pantalles de visualització de dades i també en aparells de televisió.
Vuit hores de jornada laboral demanen pauses en el decurs de les quals es pot aprofitar per conjurar riscos provinents de
Per prevenir problemes de salut derivats de l'ús perllongat de l'ordinador (maldecaps, visió borrosa, tendinitis, síndrome del túnel carpià, lumbàlgia, pinçaments i contractures…), hi ha una solució: moure el cos periòdicament al llarg de la jornada laboral, cosa que també contribueix a alliberar tensions i estrès acumulat.
Realitzar exercicis al lloc de feina:
millora la qualitat de vida de les persones que hi treballen
millora el clima laboral ja que la pràctica de rutines gimnàstiques pot esdevenir un catalitzador d'energies positives i de complicitats entre companys i companyes de feina.
Les rutines gimnàstiques haurien d'incloure estiraments i girs no bruscos i en diferents direccions de diferents parts del cos:
ulls (mantenint el cap recte, mirar a dreta i esquerra; per relaxar els músculs oculars, projectar la mirada a l'infinit)
coll
espatlles (és convenient que els moviments es facin amb l'esquena ben recta i recolzada al respatller de la cadira)
mans i canells
esquena (estiraments periòdics asseguts amb els peus paral·lels al terra, deixant caure el tronc sobre les cuixes)
cames (estiraments cada hora).
Utilitzar els serveis de préstec de les biblioteques o hemeroteques enlloc de comprar el llibre/revista o el vídeo/DVD.
Utilitzar Internet i correu electrònic sense imprimir la documentació.
Utilitzar el paper per les dues cares.
Es recomana habilitar caixes al costat de fotocopiadores i impressores per recollir fulls que només estiguin impresos per una cara per tal d'aprofitar-los per imprimir o fotocopiar per l'altra.
L'ús d'eines informàtiques comporta l'ús material fungible com ara
toner,
tinta,
cedés,
disquets…
Una gran part d'aquest material es pot recollir i recuperar. Als llocs de treball, és convenient habilitar contenidors de recollida d'aquests materials i establir circuits de reciclatge.
Tot sovint les mateixes empreses proveïdores de material informàtic fungible s'encarreguen de fer-ne la recollida selectiva.
Segons un estudi realitzat pel Grup de Treball per als Residus Elèctrics i Electrònics de la UE, aquest tipus de rebuigs (ordinadors i telèfons mòbils principalment) representa ja el 4% de les residus totals a Europa i la seva eliminació s'està convertint en un seriós repte.
Com en qualsevol residu contaminant, cal aplicar-hi la norma coneguda amb el nom de les 3 R: Reduir, Reutilitzar, Reciclar).
Reduir-ne el consum tot allargant-ne la vida i rumiant dues vegades la conveniència de canviar equipaments informàtics o adquirir nous complements informàtics.
Reduint usos innecessaris, p.e., la impressió a tort i a dret.
Reutilitzant els materials electrònics que ja no s'adeqüen a les nostres necessitats, però potser sí a les d'altres persones, p.e. fent-ne donació a d'altres membres de la família, escoles, organitzacions no governamentals…
>>